Publisert av: garderstua | juni 17, 2009

Like før

Utsikt mot tomt

Utsikt mot tomt

Nå er det like før vi kommer igang med vårt husprosjekt. Tiden det har tatt fra vårt første brev til kommunen om fradeling og frem til i dag har vært lang. Rådmann og fylke har ikke akkurat vært på vår side hele veien, men slik er det vel for de fleste. Heldigvis har de folkevalgte i forskjellige etater vært imøtekommende og hjelpsomme.

Lånet er i boks, så nå venter vi bare på å starte med opparbeiding av vei (180m) og tomt.

Eiendommens navn, Garderstua, som ligger på Gevingåsen har den fått etter det opprinnlige huset på eiendommen vi har fått fradelt tomt fra.

På Gevingåsen bodde det sist på 1700-tallet en John Pedersen Dybvad. Han var korporal ved Strindenske dragonregiment, og tjenestegjorde trolig i flere år ved den kjente norske garde i København. På grunn av denne tjenesten fikke han tilnavnet John Garder, og stedet på Gevingåsen ble hetende Garderplassen og stua fikk benevnelsen Garderstua. Like forbi huset gikk kongsveien til Trondheim.

Mange merkelige historier er knyttet vil Gevingåsen og Garderstua, og mange av disse handler om røvere og farende fant. Reisende fra øst og vest hadde en viss respekt for dette veistykket. Få dro alene over åsen, og sjelden om natta. Fanter var alltid på ferde, og de opptrådte i bander. Verst var det selvsagt for handelsreisende – som for det meste var alene.

Ikke alle var ”farlige”. Den såkalte ”Vargjodda” (Varg-jaaddaa) anså en for helt ufarlig. Regelmessig gikk hun over Gjevingåsen, både dag og natt. Hun hadde sine faste rasteplasser, blant annet på Garderstua. Den gamle Jodda hadde av og til, og spesielt om natta, vært vitne til overfall av fredelige veifarende. Det ble sagt at hun visste mer enn folk flest om hva som foregikk oppe på åsen. – En mørk, regnfull høstkveld kom hun vandrende over Gjevingåsen og tok som vanlig inn på Garderstua. Hun fortalte da om overfall og ran og om en handelsreisende som var i fare. Det fortelles at den samme kvelden var en slik handelsreisende inne på en gård i Hommelvik og fortalte at han skulle til Stjørdal. Han kom bort den natta og ble aldri funnet. Folk i Garderstua ble ille til mote av det Jodda fortalte.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: